30-08-2022 11:53:28 Son Güncelleme: 31-08-2022 18:06:28

Türk malı siyah sarımsağın dünyaya açılış hikayesi...

Yurtdışı seyahatlerinde siyah sarımsağı keşfeden ve ne kadar harika bir ürün olduğunu fark ettiğini ifade eden iş insanı Murat Ilıman, bu ürünü Türkiye'de üretmeye karar verdi. Amacı Kastamonu'da üretimine başladığı siyah sarımsağı dünya markası haline getirmekti. Ilıman Ajo 37400 siyah sarımsakları markası ile şimdi Dünya’nın birçok yerine ihracat yapıyor... İşte Türk malı siyah sarımsağın dünyaya açılış hikayesi ve başarısı...
Türk malı siyah sarımsağın dünyaya açılış hikayesi...

 

Röportaj: Şükriye Özgül

Sizi tanıyabilir miyiz?

İstanbul doğumluyum ve 12 yıl önce Tekstil sektöründe bir girişimde bulunarak Bursa’ya yerleştim. Bugün 10. Yılını kutladığımız Yaman Tekstil’i Bursa’nın hatırı sayılır iplik büküm tesislerinden biri haline getirdik.

Her daim girişimci ruhum ve yenilikleri kovalayan vizyonum sayesinde farklı alanlarda da yatırımlar yapmak istedim. Yurtdışı seyahatlerimde siyah sarımsağı keşfettim ve ne kadar harika bir ürün olduğunu fark ettim. Bu ürünü kendi ülkemde üreterek bir dünya markası haline getirme hedefi ile çalışmalarıma başladım. Şimdi Dünya’nın birçok yerine ihracat yaparken, ülkemizde tüm e-ticaret platformlarından da ürünlerimizi ulaşılabilir hale getirdik. 

 

Siyah sarımsağın hikayesini anlatır mısınız?

Girişimin hikayesi aslında bir iş seyahatinde orta çıktı diyebilirim.  Uzakdoğu'da siyah sarımsak oldukça popüler bir ürün.  Bir iş için gittiğim Güney Kore gezisinde faydası saymakla bitmeyen bu ürünle tanıştım.

Çok ilgimi çeken bir ürün oldu. Çünkü biz yıllardır beyaz sarımsağı biliyoruz siyah halini görünce epey bir şaşırmıştım. Bu konuda araştırmalara başladım. Üretim yapan fabrikaları bularak ziyaret ettim, incelemelerde bulundum.

Topladığım bilgilerden sonra şunu düşündüm; Çin tohumu olmadan nasıl üretim yaparım? Araştırmalarımdan sonra aslında uzaklarda değil aradığım ülkemde vatanımdaydı. Dünyanın besin değeri en çok olan ürünleri arasında olan ve doğal antibiyotik olan sarımsak Taşköprü’de yetişmektedir ve oldukça da popüler bir durumdadır. Bu durumu katma değerli bir hale getirerek uzun süren fizibilite araştırmalarım sonrası markayı kurarak harekete geçtik.

Neden Ajo 37400 Siyah Sarımsakları? Siyah sarımsağı normal sarımsaktan ayıran özellikler neler?

Taşköprü sarımsağının farkı aromalı, keskin kokulu, yüksek miktarda selenyum ve kükürt içeren, mineral ve vitamin açısından zengin ve aynı zamanda yüksek dayanıklılığa sahip bir sarımsaktır. Sayısız çabaya rağmen başka topraklarda aynı besin değerine sahip sarımsak üretilemiyor. Taşköprü sarımsağı Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş marka olarak kabul ediliyor.

Ekonomik katma değeri dışında Türkiye'nin bilinirliği açısından katkısı nedir?

Tarım bir ülkenin ana kaynağıdır. Hem gelir kaynağı olarak hem de gıda ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılaması bakımından diğer sektörlere oranla gelişme sürecinde desteklenmesi gereken bir alandır. Ülkemizin verimli topraklarında yetişen ve fermantasyon sürecinden geçerek değerli bir hale gelen Ajo 37400 Siyah Sarımsakları, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde elde ediliyor. Besin değerlerini artıran tek yer olmasının yanı sıra Taşköprü toprağının içindeki selenyum miktarının fazla olması, kendi iç vitamini ve kükürt oranının yüksek olması yurtdışından ürüne duyulan talebi arttırıyor. Türkiye’ye sağladığı ekonomik katkısının yanı sıra toprakta ki verimi en iyi şekilde değerlendirerek özenle hazırladığımız siyah sarımsaklarımız bizi tescilli bir marka boyutuna taşıyarak gurur duymamızı sebep oluyor.

Lezzeti açısından mı yoksa sağlığa katkıları açısından mı daha çok tercih ediliyor?

Siyah sarımsak, farklı yaşam tarzlarına sahip her tüketici için kullanım önceliği açısından değişkenlik gösterebilir. Lezzet ve sağlık açısından da çok çeşitli katkıları var. Egzersiz yapan, profesyonel sporcu olan veya fit bir vücuda sahip olmak isteyen tüketicilerimiz siyah sarımsağı smoothielerin içine ekleyerek tüketirken, yoğun iş temposunda çalışan kişiler, günde bir kez aç karnına ve su ile yutarak gün boyu vücut enerjilerini arttıracak bir besin takviyesi olarak siyah sarımsağı kullanabilirler. Ayrıca siyah sarımsak, çeşitli yemek tariflerine ilave edilerek onlara farklı bir lezzet katar. Izgara et, balık ve çorba yemeklerinde kullanılabilir. Salatalara sos olarak kullanılabilir. Şurup veya bal eklenerek tatlılarda da kullanılabilir. Ayrıca siyah sarımsağın cilt ve saç için de çeşitli faydaları vardır. Cilt için güçlü yara iyileşmesi ve hücre yenilemesi sağlarken, saç için kullanımında dökülmeleri azaltır ve saçın beslenmesini ve güçlenmesini sağlar.

Yurt içi ve yurt dışı hedefleriniz neler?

İşlerimiz bu şekilde sağlam adımlarla devam ederse büyüme planımız da büyüyor. Amacımız da bu şekilde ilerlemeyi sürdürmek. Gücümüzü Anadolu’nun bereketli topraklarından alıyoruz.  Yeni dönemde işlerin olumlu tablosu sürerse 100 dönüm arazi daha alarak yüzde 100 büyümek istiyoruz. Üretimimizi büyüterek daha fazla ülkeye ve pazara girmeyi hedefliyoruz.

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI