Şükriye Özgül'ün Gündemi
  11-07-2022 21:31:00

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR İLE İBADET VE DUANIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

 

 

İbadet etmenin neden, ne için, nasıl doğru yapılması gerektiği konusunda okumalarım, araştırmalarım kendim bildim bileli oldu. Ancak ibadetin ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkileri konusunda 2009 yılından itibaren yaşadığım birkaç rahatsızlık tecrübesi sonucu iyice yönelmeye başladım. Bu konuda pek çok kaynak okudum, seminerlere katıldım, yayınları takip ettim. Çok önemli bilgiler edindim… Ancak en önemli bilgi, ben kalbimi dinlemeyi öğrenmeye başladığım zaman akmaya başladı.

Bu süreçle ilgili anlatmak istediklerim biraz uzun ve ayrıntılı…

Bundan dolayı burada uzatarak konuyu dağıtmak istemiyorum.

Bunlarla ilgili bir proje niyetim var, Allah nasip ederse bilgiler gelir ve akar. Birlikte öğreniriz inşallah.

İbadetin sağlığımız üzerindeki etkileri konusuna gelince…

Hiç değiştirmeden olduğu gibi kaynaklardan bilimsel yayınları ile birlikte size sunuyorum.

Zira çok acıdır ama, tıp dünyası maalesef henüz hastasına “ibadeti reçete edemiyor” ya da reçeteye alternatif tedavi olarak sunamıyor. Ki bence alternatif değil ana tedavilerden biri. İnşallah onlara da şahit olacağımız günler gelecek…

İnanıyorum…

Çünkü ecnebi hekimler bunu yazmaya ve dile getirmeye başladı.

Bilimsel olunca kabul ediyoruz ya her şeyi…

Bilimsel makaleler çıktıkça ibadetin önemi de sağlık alanında değer kazanmaya başladı.

İşte o makalelerden orijinal alıntılar:

Dini uygulama, fiziksel ve zihinsel sağlığa önemli ölçüde katkıda bulunur. Düzenli dini uygulama, depresyonu azaltır, benlik saygısını arttırır ve aile ve evlilik mutluluğunu inşa eder. Dini ibadet ayrıca ömrü uzatır, bireyin hastalıktan kurtulma şansını artırır ve birçok hastalığın görülme sıklığını azaltır. Pulitzer Ödülü adayı ve Baylor Üniversitesi araştırmacısı Rodney Stark'a göre, 2012 yılında dini uygulamaların sağlık tasarrufu değeri yaklaşık 115,5 milyar dolardı.1)

 

İbadetin Ruh sağlığı üzerindeki etkileri

1- İyi ruh sağlığı, dini katılımla yüksek oranda ilişkilidir.

2- Dini uygulamalardaki artış, daha fazla umut ve yaşamda daha büyük bir amaç duygusu ile ilişkilendirilmiştir.

3- 99 çalışmanın sistematik bir literatür taraması yapıldı. Dini katılım arasında ruh sağlığı üzerinde olumlu ilişki tespit edildi. Katılımcıların yüzde 81’inde dua ve ibadetin daha fazla mutluluk, yaşam doyumu, moral, olumlu etki veya başka bir refah ölçüsü yarattığı tespit edildi. Bu analiz, çok çeşitli yaş, ırk ve mezhepleri içeriyordu.

İbadetin Mutluluk ve Refah üzerindeki etkileri

1-İnsanların kendi mutluluklarını açıklamak için gösterdikleri en yaygın nedenler arasında dini bağlılık ve düzenli kiliseye gitmek vardı.

2- Dini törenlere düzenli katılanlar arasında mutluluk daha fazlaydı ve psikolojik sağlık daha iyiydi.

3- Pew Araştırma Merkezi'ne göre, son derece dindar Amerikalıların daha az dindar olanlara göre “Hayatta işlerin gidişatından çok memnun” ve “aile hayatından çok memnun” olmaları daha olasıdır.

4- Kapsamlı bir incelemede literatürün çoğunluğu, dini bağlılık ve pratik yapmak özgüvenin artmasına yol açar ve bu dini uygulama artan sosyal destekle bağlantılıdır.

5- Sık sık kiliseye giden daha yaşlı Amerikalıların Tanrı ile daha yakın bir ilişkiye sahip olmaları, aileleri ve arkadaşları için sosyal destek sağlama olasılıkları daha yüksekti ve daha fazlası, hayatta daha derin bir anlam duygusuna sahip olması muhtemeldir.

6-Genel Sosyal Anket'e (GSS) göre, ergenlik döneminde en az ayda bir kez dini hizmetlere katılan yetişkinlerin yüzde 34,1'i kendilerini çok mutlu olarak değerlendirirken, ergenlik döneminde her aydan daha az ibadete katılan yetişkinlerin yüzde 28,9'u kendilerini çok mutlu hissetmektedir.

 

Bir sonraki bölümde ibadet ve duanın stres kontrolü üzerindeki etkileri ve kişinin benlik duygusu ile başa çıkma becerileri konusunu paylaşacağım.

Sevgiler

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI