09-11-2021 14:21:00

Çörek otu kanseri iyileştirir mi?

 

Tarihsel belgeler, tedavi maksadıyla kullanılan bitkiler arasında çörek otunun binlerce yıldır insanoğlu tarafından kullanıldığını göstermektedir.

Halk arasında “çörek otu” olarak bilinen ve yaygın olarak tarımı yapılan bu baharatın medikal adı Nigella Sativa’dır.

Çörek otu ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle hayvansal deneylerden elde edilen sonuçlardır.

Özellikle kanser de hayvansal yüzlerce bilimsel çalışma olmasına rağmen insanlar üzerinde yapılmış çalışmalar çok kısıtlıdır, aşağıda yazılanlar hayvan deneyleri sonucu ortaya çıkan çalışmalardır.

İnsan çalışmalarının çok kısıtlı olmasından dolayı; çörek otu yağının kemoterapi sürecinde alınması zararlı mı, ne kadar miktarda tüketilmesi koruyucu etki yapar, Karaciğere zarar verir mi, Kemoterapi ilaçlarının kanser öldürücü etkinliğini azaltır mı, gibi soruların cevapları bulunmamaktadır ve bunlar için çok daha fazla insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. 

Bu nedenle kemoterapi sürecinde çörek otu ve yağının tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.  

 

Çörek otu/yağı geçmiş yıllarda karaciğer koruyucu, tansiyon yüksekliği, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı.

Günümüzde yapılan hayvan çalışmaları sonucunda çörek otunun akciğer, prostat, meme, karaciğer, kolon gibi kanser türlerine karşı olabileceği, bunu da kanser hücrelerinin damarlanmasını engelleyerek sağladığı düşünülmektedir. 

Yapılan hayvan çalışmalarında çörek otunun metastazı önlediği ve tümörlü hücrelerin büyümesini baskıladığı gözlemlenmiş ancak aynı zamanda herhangi bir etkisinin olmadığı pek çok çalışma da mevcuttur.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada tümör hücrelerin içine enjekte edilen çörek otu yağının tümör küçültücü ve damarlanmayı engelleyici etkisi olduğu görülmüştür.

 

Bütün bu faydalarının yanında çörek otu yağının bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkiler;

  • Hayvan çalışmalarında çok yüksek miktarda kullanımının karaciğer ve böbrek bozukluklarına neden olduğu gözlemlenmiştir.
  • Tansiyon ve kan şekeri düşürücü etkileri olduğu için şeker ve tansiyon düşürücü ilaçların etkinliğini arttırma etkisi vardır.
  • Bazı bireylerde alerjik reaksiyon verdiği de görülmüştür.

 

Sonuç olarak Nigella sativa’nın kansere olan etkisi labaratuvar ortamında ve hayvan deneyleri üzerinde gösterilmiş fakat hiçbir insan klinik çalışmada kanser tedavisine dair idda edilen faydalarını kanıtlamamıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse; çörek otunun kanseri tedavi ettiği için kullanımını öneren herhangi bir klinik çalışma yoktur.

 

Dyt. Yekta Çapalı

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI