Güncelleme: 29-10-2021 13:09:00   29-10-2021 11:24:00

Zerdeçalın Kanser ile Olan İlişkisi...

 

Zerdeçalın içerisindeki aktif bileşik KURKUMİN'dir.

İki çay kaşığı zerdeçal (4.4 g) toplam 0.14 g şeker ve 15.58 kkal enerji, 3.91 g yağ, 0.34 g protein, 2.86 g karbonhidrat bulunmaktadır.

Ayrıca B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerini, E ve C vitamini, K vitamini ve folat içermektedir.

Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko minerallerini de belli miktarlarda içermektedir.

Tüketim miktarı az olduğu için besin değeri açısından katkısı oldukça azdır.

Zerdeçal kolesterol içermez ve içeriğinde su bulunur.

Vitaminlerden en fazla folat ve C vitamini içermektedir. 

Mineraller içinde en fazla içerdiği ise potasyumdur ve iki çay kasığında 111.10 mg bulunmaktadır.

Zerdeçal Kanser Hücrelerini Öldürür mü?

 

Zerdeçalın kanser üzerinde olan etkisi hakkında pek çok çalışma yapılmıştır.

Ancak bu çalışmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapıldığı için insan vücudundaki etkisine dair kesin bir yargıda bulunmak söz konusu değildir.

Normal şartlarda zerdeçalın kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı bir etkisinin olabilmesi için en az 1-2 saat vücutta muhafaza edilmesi gerekiyor.

Hayvanlarda yapılan deneysel çalışmalar incelendiğinde kanser hücrelerinin birkaç saat boyunca 5-50 µg kurkumin konsantrasyonlarına maruz kalmadıkça ölmediğini göstermiştir.

İnsanların sindirim sisteminde ise zerdeçal çok hızlı bir şekilde sindirilip dışarı atıldığı için hayvanlarda gösterilen etkiyi yaratmadığı bulunmuştur.  

Ancak bazı kanser türlerinde zerdeçalın yararlı etkilerini gösteren çalışmalarda mevcuttur.  

Özellikle kolon ve prostat kanserinde tümor hücrelerinin ve vücuttaki enflamasyonu azalttığına dair çalışmalar var ancak bu faydaları sağlamak için zerdeçalı kaç gram ve ne sıklıkla tüketilmesi gerektiği ve insan vücudunda maksimum alım miktarı gibi soruları cevaplayacak yeterli çalışma bulunmamaktadır.

 

Zerdeçal Kemoterapi İle Birlikte Kullanılabilir Mi?

Zerdeçalın kemoterapi ilaçlarıyla olan etkileşimi üzerine yapılan çalışmalara bakıldığında; kemoterapi esnasında 500 mg zerdeçal alımının genellikle yan etkileri azalttığı ve kemoterapinin etkinliği arttırıldığı görülmüş.

Ancak diğer taraftan kemoterapi alan deney farelerinde zerdeçal alımının çok ciddi yan etkiler yarattığını hatta ilaç ile etkileşime geçmesi nedeniyle 2 tane farede ölüme neden olduğu gözlemlenmiştir.

Sonuç olarak her ne kadar zerdeçal ile ilgili yapılmış olumlu çalışmalar olsa da, ilaçlar ile olan etkileşimi hakkında büyük bir bilinmezlik vardır.

Bu nedenle kemoterapi alan bireylerin zerdeçal tüketmemesi önerilmektedir.

 

Yekta Çapalı

Onkoloji Diyetisyen

  FACEBOOK YORUM
Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
YUKARI