22-09-2022 10:39:39

Son Dakika: Amerikan Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak 3,00-3,25 seviyesine yükseltti

Son dakika! Amerikan Merkez Bankası, beklentiler dahilinde 75 baz puanlık artırıma giderek politika faizini 3,00-3,25 seviyesine yükseltti. Böylelikle ABD'de üst üste 5. kez faiz artışı gerçekleştirilmiş oldu. FED'in açıklamasında gelecek ayki toplantılarda da faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı ifade edildi.
Son Dakika: Amerikan Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak 3,00-3,25 seviyesine yükseltti

ABD Merkez Bankası ( Fed ), Eylül ayı toplantısında 75 baz puan faiz artışına gitti. Fed, aldığı bu kararla faizi yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltti. Böylelikle ABD'de üst üste 5. kez faiz artışı gerçekleştirilmiş oldu.

"BEKLENEN KARAR"

Öte yandan ekonomistler kasım ayında 50 baz puanlık bir artış daha beklediğini ifade etti. FED'in bu adımı, ekonomi otoriterleri tarafında da 'beklenen karar' olarak yorumlandı.

KARAR SONRASI FED'TEN AÇIKLAMA

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC), maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi. Piyasaların genel beklentisi Fed'in politika faizini 2 ayın ardından üçüncü ayda da 75 baz puan artırması yönündeydi. Piyasalarda Fed'in politika faizini 1980'lerden beri ilk kez 100 baz puan artış beklentisi ise yüzde 20'de kalmıştı.

FAİZ ARTIŞLARINA DEVAM EDİLEBİLİR

Fed'in açıklamasında, gelecek ayki toplantılarda faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı yönündeki yönlendirmenin yeniden kullanılması dikkati çekti. Fed'in ekonomik verilere yönelik projeksiyonlarında ise banka yetkililerinin 2022 sonu için ortalama faiz beklentisi yüzde 4,4 olarak kaydedilirken, 2023 sonu için ise yüzde 4,6 olarak ifade edildi.

2021'İN SON ÇEYREĞİNDE PARA POLİTİKASI TONU DEĞİŞTİ

Fed, Kovid-19 salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021'in son çeyreğinde para politikası tonunu değiştirmeye başlamıştı. Banka, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı. Fed, mart ayı toplantısında, 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti. Haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına giden Fed, temmuz toplantısında da faiz oranını aynı oranda artırmıştı.

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'de Kovid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları artırmasıyla yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da yoğunlaştırmıştı. ABD'de enflasyon, haziranda yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından temmuzda yüzde 8,5'e ve ağustosta yüzde 8,3'e gerilemesine rağmen beklentilerin üzerinde bir seyir izlemişti.

DOLAR, DÜNÜ SINIRLI YÜKSELİŞLE TAMAMLADI

Dolar/TL dün günü son aylardaki seyrini bozmadan sınırlı bir artışla tamamlarken, bugün düne göre hafif bir gerileme görülüyor. Sabah saatlerinde dolar/TL 18,31, euro/TL 18,18 seviyesinden işlem gördü.

ABD TAHVİLLERİ HAREKETLENDİ

Dün dolara karşı yüzde 0,4 oranında gerileyen Japon Yeni bu seyrine devam ederken, euro/dolar paritesi yeniden 1 kritik eşiğinin altına inerek 0,990 seviyesinde işlem görüyor. Önceki günü yüzde 0,40 yükselişle 1.312,9 seviyesinden tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi rekor seviyesine yaklaşırken, ABD tahvilleri de Fed'in faiz kararı öncesinde hareketlendi. ABD 2 yıllıkların getirisi Ekim 2007'den sonra ilk kez yüzde 4'ün üzerine çıkarken, 10 yıllıklar dün yüzde 3,60 ile Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrası bugün yüzde 3,56'da dengelendi.

DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN ZİRVESİNDE

Küresel çapta dolar talebinin güçlenmeye devam etmesiyle, dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıkarken, Avrupa'da 10 yıllık tahvil faizleri Almanya'da yüzde 1,96 ile Ocak 2014'ten, İtalya'da yüzde 4,24 ile Aralık 2013'ten, Fransa'da ise yüzde 2,51 ile Temmuz 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ALTINDA TOPARLANMA YAŞANDI

Eylül ayının başından bu yana FED'in açıklayacağı faiz kararının baskısı altında kalan altın ise dünden bu yana kendisini toparlama yönünde hareket etmeye başladı. Ons altın şu sıralar 1.674 dolardan, gram altın da 978 liradan işlem görüyor.

Chicago Emtia Borsası'nda işlem gören Kasım vadeli buğday kontratlarının fiyatı yüzde 5'e varan bir artış yaşarken, mısır vadelileri de yükseliş gösterdi. Bitcoin'de 19 bin doların altı görülürken, Çin'de demir cevheri vadeli işlemleri, ABD merkez bankası Fed'in beklenen faiz artırımı öncesinde küresel durgunluk korkularının finansal piyasalara hakim olmasıyla iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

EMTİA TALEBİNİN AZALABİLECEĞİ ENDİŞESİ VAR

Analistlere göre merkez bankaları tarafından artan para politikası sıkılaştırmasının dünya ekonomisini resesyona sürükleyebileceği, emtia talebini azaltabileceği ve küresel ticareti yavaşlatabileceği endişeleri nedeniyle finans piyasalarında gerginlik hakim.

Dolar kuru ne kadar? Dolar kaç TL? Dolar alış ve satış fiyatları için tıklayın. Altın fiyatları için tıklayın. Gram altın ne kadar? Çeyrek altın ne kadar? Canlı kripto para verileri ve tüm kripto para haberleri için tıkla.

  •   Etiket
  •   Kaynak www.haberler.com

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI