27-03-2023 08:58:08

Sokakların yangın yerine döndüğü İsrail'de Meclis, tartışmalı yargı reformu için oylama yapmama kararı aldı

İsrail'de tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrı yapan Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Netanyahu tarafından görevden alındı. Bu gelişme sonrasında binlerce İsrailli sokaklara döküldü, polisin müdahalesiyle caddeler yangın yerine döndü. İsrail Meclisi'ndeki Yasama Komisyonu ise yargı reformu yasa tasarısının ikinci ve üçüncü oylamasının yapılmamasına karar verdi.
Sokakların yangın yerine döndüğü İsrail'de Meclis, tartışmalı yargı reformu için oylama yapmama kararı aldı

Başbakan Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören "yargı reformu", ülke genelinde 12 haftadır protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın pazar akşamı görevden alınması bardağı taşıran son damla oldu.

"İSTİFA" ÇAĞRISI YAPTILAR

Gallant'ın görevden alınmasının ardından yüz binlerce İsrailli sokaklarda yargı tasarısını ve Gallant'ın görevden alınmasını protesto ederken, Netanyahu'ya istifa çağrıları yaptı.

MECLİS, OYLAMA YAPILMAMASI KARARI ALDI

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Parlamento Yasa Komisyonu, Yargıçları Atama Komitesinin yapısını değiştiren kanunun ikinci ve üçüncü oturumlardaki oylamasının yapılmaması kararı aldı. Oylamanın yapılmaması kararının, ülke genelindeki yüz binlerce İsraillinin katıldığı yoğun protestoların ardından gelmesi dikkati çekti. Herhangi bir kanunun Mecliste oylamaya sunulmadan önce Yasama Komisyonu'ndan geçmesi ve burada son halini alması gerekiyor.

İSTİHBARAT BAŞKANI NETANYAHU'YU ZİYARET ETTİ

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar, hükümetin tartışmalı "yargı reformu"nun ülkede yarattığı siyasi krizi görüşmek için Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutuna geldi. Şin-Bet Başkanı Bar ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi gibi üst düzey devlet yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda ve Netanyahu ile gerçekleştirdikleri değerlendirme toplantılarında, hükümetin yargı düzenlemesine karşı endişelerini dile getirmişlerdi.

EYLEMCİLER NETANYAHU'NUN EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANDI

Öte yandan sokaklara çıkan eylemciler, Tel Aviv'in dışında Başbakan Netanyahu'nun Kudüs'teki konutunun dışında toplandı. Kudüs'te eylemciler Netanyahu'nun evinin önündeki barikatı yıktı. Ülkenin güneydeki Beersheba ile kuzeyindeki Hayfa'da da yüzlerce kişi sokağa indi. Yer yer polis ile göstericiler arasında tansiyon yükselirken, bazı bölgelerde polis göstericilere tazyikli su ile müdahale etti.

  •   Etiket
  •   Kaynak www.haberler.com

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI