02-01-2023 15:49:26 Son Güncelleme: 18-02-2024 20:19:26

MERAL OLCAY: SATIN ALMA SAHİPLER VE ASLA TERK ETME

23 yıldır binlerce hayvana ev sahipliği yapmış Yedikule Barınağını ziyaretimizde, kurucu Meral Olcay ile sohbet ettik. Burası barınaktan çok öte bir yer, Meral Hanımın tabiri ile burası ‘Yedikule Darülacezesi’. O da binlerce canın annesi olmuş. Can dostları ile kurdukları duygusal bağı fark etmemek mümkün değil. Röportaj: Şükriye Özgül
MERAL OLCAY: SATIN ALMA SAHİPLER VE ASLA TERK ETME

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Meral Olcay. Mimarım. Kontrol mühendisi olarak belediyede çalışıyorum. 23 sene önce kaderin bir cilvesi sonucunda barınağın kuruluşuna vesile oldum. Kurucusuyum ve şu anda gönüllü yöneticisiyim. Şu anda barınağımızda 2 bin civarında köpek, 100 kadar da sürekli giden gelen kedilerimiz var. Barınak Fatih Belediyesinin lojistik desteği ile hizmet vermektedir. Lojistik destek veren Fatih Belediyesi elektrik, su, telefon, araç desteği sağlamakla birlikte personelin bir kısmının maaşını da karşılamaktadır. Biz Yedikule Hayvan Dostları Derneği ve gönüllüleri olarak hayvanların gıdaları, kulübeler, temizlik malzemeleri, sahiplendirmeleri, sosyal faaliyetler, etkinlikler, halkla ilişkiler gibi faaliyetlerde bulunuyoruz. Ayrıca 10 personelin de maaşını ödüyoruz.

Türkiye’de sivil toplum örgütü ile yerel yönetim işbirliği ile 23 senedir kavgasız gürültüsüz hizmet veren en iyi örneklerden biriyiz.

Sahiplenme sisteminiz nasıl işliyor?

Tıpkı bir çocuk esirgeme kurumu gibi. Sebebi de terk edilmiş hayvanlardan oluştuğu için bir kere daha terk edilme riskini sıfırlamak adına sözleşme ve takip şartı ile sahiplendiriyoruz. İyi bakılamıyorsa sözleşme gereği tekrar geri alıyoruz.

Gıda ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz?

Gıda ihtiyaçlarımızı havaalanı ve hastanelerden yemek atıkları dışında, her gün 150 paket makarna, 500 kg et posası, 1000 ekmek gelen yemeklerin içine karıştırılıyor. Tabi bu da yeterli olmuyor. Kış aylarında ortalama 15 kilogramlık 15 çuval mama takviyesi yapıyoruz, yazın bu rakam 7-8’e kadar düşüyor. Kışın hayvanlar üşüdükleri için daha fazla enerjiye ihtiyaçları oluyor.

SATIN ALMAYIN, SAHİPLENİN VE ASLA TERK ETMEYİN!

Gönüllüler nasıl ziyaret edebilir barınağınızı?

Burası gönüllülere açık bir barınak, haftanın 7 günü 11.00-15.00 arası açığız. Hedef kitlemiz okullar, çocuklar. Çünkü yeni yetişen neslin, biz şimdiki yetişkin neslin hayvanlara yaptığı eziyetler dolayı ders almalarını ve mutlaka satın almayıp sahiplenmelerini ve sahiplendikleri köpekleri asla terk etmemeleri gerektiğinin minik minik tohumlarını atıyoruz. Barınağımızda da görecekler. Sokak köpeği diye bir şey yok, hepsi bir zamanlar evlerde el bebek gül bebek bakıldı sonra da kırık bir oyuncak gibi çiş yaptı, kaka yaptı, havlıyor diye sudan sebeple atılmış hayvanlar ve bu hayvanlar çok büyük travmalar yaşıyorlar, bu travmaları yenmek de oldukça zor oluyor.

BARINAKLAR HAYVANLARIN ASLA SON DURAKLARI OLMAMALI!

O nedenle bizim felsefe olarak barınaklara bakış açımız şudur. Asla son durakları olmamalı. Sevgi ile gönüllü desteği ile insani şartlarda kalıcı yuvalarını bulana kadar bakılabilecekleri bir geçiş istasyonu olmalı. O nedenle hemen hemen her gün okullar geliyor, biz etkinliklere katılıyoruz, davet olursa okullara gidiyoruz. Amacımız yeni yetişen nesle hayvan sevgisini ve hayvanlara nasıl davranması gerektiğini öğretmek. En azından evde kalan yemekleri çöpe atmak yerine bir kap suyu bir kap yemeği sokak hayvanları ile paylaşmak ve paylamanın mutluluğunu yaşamak güzel bir duygu. Bunu öğrenmelerini istiyoruz. Hayvandan korkan çocuklar buraya geldiklerinde dokunarak, temasla bu korkuyu yenebileceklerini ispatlıyoruz.

Burası aynı zamanda bir yaşam merkezi öyle değil mi?

Tabi, biz 2001 senesinde kurulduğumuz için yasadan çok önce kuruldu. Yasa 2004’te çıktı. ‘Kısırlaştır ve mahalleye bırak’ dedi, ama bu 4 sene boyunca bu hayvanlar yerlerine yasa olmadığı ve bırakılmadığı kaldılar. Hiç sokak bilmeyen, hamile gelip burada doğum yapan bir sürü hayvan oldu. Biz sokak bilmedikleri için maalesef bırakamıyoruz. Bizim prensip olarak sokakta yaşamını sürdüremeyecek olan küçük ırk köpek, büyük ırk köpek, hasta, yaşlı, yavru, engelli hayvanları asla sokağa ve tekrar mahalleye bırakamayız. Yuva bulmak için sosyal medya sayfamızdan, web sitemizden sürekli ilanlar açıyoruz.

Başka ne gibi projeleriniz var?

Koruyucu aile projemiz var. Bir hayvanı evine alacak durumu olmayan kişiler, buradan onun masraflarını karşılayarak o hayvanın koruyucu ailesi oluyor.

Onun dışında her sene takvim yapıyoruz. Kermesler yapıyoruz. Yılbaşı kermesleri, sevgililer günü kermesi, söyleşiler gibi. Gönüllülerimiz bekliyoruz.

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI