27-03-2023 19:11:06

İsrail'de iç savaşın ayak sesleri! Vekilin "karşıt gösteri" çağrısı ülkeyi dönülmez bir felakete sürükleyebilir

İsrail'de Başbakan Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesi ülke genelinde kitlesel protestolarla siyasi krize yol açarken, milletvekili Simcha Rothman, hükümete destek vermek ve yargı düzenlemesinin durdurulmasını önlemek için sağcı destekçileri sokağa çağırdı. Hükümet yanlılarının, hükümet karşıtlarıyla eş zamanlı olarak ilk kez kitlesel gösteriler düzenlemesi bekleniyor.
İsrail'de iç savaşın ayak sesleri! Vekilin

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesine karşı binlerce İsraillinin katıldığı protestolar sürüyor.

HÜKÜMET YANLILARI VE KARŞITLARI İLK KEZ KİTLESEL HALDE KARŞI KARŞIYA

Aşırı sağcı koalisyon yanlıları da Netanyahu'nun düzenlemeyi askıya alma ihtimaline karşı sokağa çıkma kararı aldı. Hükümet yanlılarının, hükümet karşıtlarıyla eş zamanlı olarak Batı Kudüs ve Tel Aviv'de aynı noktalarda, ilk kez kitlesel gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ, SAĞCI DESTEKÇİLERİ SOKAĞA ÇAĞIRDI

İsrail Meclisinin Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu'nun başkanlığını yapan ve tartışmalı yargı düzenlemesinin mimarı kabul edilen Milletvekili Simcha Rothman, hükümete destek vermek ve yargı düzenlemesinin durdurulmasını önlemek için sağcı destekçilerini sokağa çağırdı. Aşırı sağcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm Partisi Milletvekili Rothman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, destekçilerini, bugün hükümet karşıtı gösterilere sahne olması beklenen Batı Kudüs'teki İsrail Meclisinin önünde toplanmaya davet etti.

"DIŞIRI ÇIKIN VE SEÇİMİ HALKA GERİ VERİN"

Rothman, "Seçimlerimizi çalamayacaklar! Halk, yargı sisteminin radikal bir şekilde elden geçirilmesini istiyor. Dışarı çıkın ve seçimi halka geri verin." ifadelerini kullandı.

AŞIRI SAĞCI ÖRGÜT, GÖSTERİ İÇİN TEL AVİV'DE OLACAK

Şiddet eylemleriyle bilinen "La-Familia" adlı aşırı sağcı örgüt de akşam saatlerinde, 13 haftadır yargı düzenlemesine karşı gösterilere sahne olan Tel Aviv'in merkezindeki Kaplan Caddesi'nde bir protesto organize etti. Hükümet karşıtı gruplar ise olası kışkırtma ve şiddet eylemlerine karşı, taraftarlarını aşırı sağcı grupların bulunduğu noktalardan uzak durmaya çağırdı.

OLAYLAR NASIL TIRMANDI?

Netanyahu, yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapan Savunma Bakanı Gallant'ı pazar akşamı görevden almış, bunun üzerine ülke genelinde yüz binlerce İsrailli sokaklara dökülmüştü. Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına, Likud Partisi içinden de destek gelmişti. Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu.

HÜKÜMETİN TARTIŞMALI "YARGI REFORMU"

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu. Ülke genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.

  •   Etiket
  •   Kaynak www.haberler.com

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI