07-03-2023 10:45:05 Son Güncelleme: 18-02-2024 20:15:05

DR. İSMAİL ATEŞ: KADINLARA KELEPÇE DEĞİL KANAT TAKMAK LAZIM.

Türkiye’nin önemli kardiyologlarından Doç. Dr. İsmail Ateş’le 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Eşi Yasemin Ateş’le ortak hayali olan SUIL markasının hikayesini anlatan Ateş, kadının toplumda mutlaka desteklenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. İşte o keyifli röportajın ayrıntıları…
DR. İSMAİL ATEŞ: KADINLARA KELEPÇE DEĞİL KANAT TAKMAK LAZIM.

Röportaj: Şükriye Özgül

Siz Türkiye’de ve yurt dışında çok başarılı bir hekimsiniz. Son dönemde sağlığın dışında çok başka bir projeye destek veriyorsunuz. Bize bu projeden söz eder misiniz?

Ülkemizin genel durumunu düşündüğümüzde toplumuzda kadının ne derece büyük bir rolü olduğunu görüyoruz. Buna kendi annelerimiz ve eşlerimiz de dahil tabi ki. Kadınlar, gerek sosyal gerekse de ekonomik anlamda toplum için çok önemli bir yere sahipler. Ancak ben toplumuzda kadının olması gereken yerde olmadığını görüyorum, hepimiz de bunu görüyoruz. Ben kendi annemden biliyorum. İlkokulda çok zeki ve çalışkan bir öğrenci olmasına rağmen öğretmenlerinin ısrarına rağmen, rahmetli dedem ilkokuldan itibaren okumasına izin vermemiş. Bunun nedeni de tabi ki “Kız çocuğu okumasın” yaklaşımından kaynaklanıyor. Bu kadar zeki ve becerikli bir kız çocuğu o yıllarda desteklense idi, milletimiz ve ülkemiz için kim bilir ne kadar önemli işlerde rol alırdı. Bu örneklerden ülkemizde binlercesi, milyonlarcası var…

BU YÜZDEN KIZ ÇOCUKLARININ ÖNÜ MUTLAKA AÇILMALI, OKUTULMALI.

Bu yüzden kız çocuklarının önü mutlaka açılmalı, okutulmalı, yükseköğrenim görmeli bu çocuklar. Her şeyden önemlisi kadının ekonomik özgürlüğünü eline alması gerekir. Bu benim gençlik yıllarımdan beridir felsefemdir. “Kız çocukları mutlaka desteklenmeli.” Benim de iki kızım var. Biri üniversitede psikoloji okuyor diğeri de dört yaşında. Ben kendi kızlarım için de aynı şeyleri diliyorum ve istiyorum. Öğrencilerime ders anlatırken de bunun öneminin altını çiziyorum. ”Kendi ekonomik özgürlüğünüzü kazanacak şekilde işiniz olsun, mesleğiniz olsun, sonra çalışıp çalışmamak sizin kendi kararınız olsun. Mutlaka ekonomik özgürlüğünüzü kazanın” diyorum. Erkek öğrencilere de eşlerini mesleki anlamda desteklemelerinin önemini anlatıyorum. Özetle kadın için meslek ve ekonomik özgürlük çok önemli bir etken. Toplumuzda sırf muhtaç hissettiği için evlenmek zorunda kalan ve mutsuz bir hayat sürdüren sayısız kadın var. Kadın bu yüzden aktif iş hayatının içinde olmalı. Kimseye ihtiyacı olmadan hayatını sürdürebilmeli, mecbur kaldığı için evlenmek zorunda kalmamalı.

Eşiniz Yasemin hanımın hayali olan SUIL markasının kurulmasına da sanırım aynı düşünce ile destek verdiniz. Öyle değil mi?

Evet, kesinlikle öyle. Eşim aslında sağlıkçı. Çok kutsal bir mesleği var. Kendisi hemşire aslında. Ama diğer taraftan da hayalleri var. Hemşire olması başka bir iş yapamayacağı anlamına gelmez. O kendi hayal ettiği iş kolunda atılım yapmak istedi. Ben de gençliğimden beri felsefem olan “kadınlar desteklenmeli” yaklaşımımla, eşime destek olmak adına hayallerini hedeflerine dönüştürme konusunda onun yanındayım.

Markanızla alakalı eşinizle birlikte kurduğunuz en büyük hayal ne?

Aslına en büyük hayalimiz çoğunlukta kadınların çalıştığı bir iş kolu kurmaktı. Kadın giyim sektörü olarak çıktığımız bu yolda da bu hayalimizi gerçekleştirebileceğimiz düşündük. Ağırlıkta kadın çalışanların olduğu bir ekip kurmayı hedefliyoruz. Burada tabi ki erkekler de iş pozisyonuna göre görev alacak. Ancak amacımız dediğim gibi, kadınlara meslek edindirmek, onları iş anlamında desteklemek olduğu için ağırlıkta kadın personel ile yol almayı hedefliyoruz. Başarılı olursak bunu biraz daha ileriye götürüp yeni projeler geliştirme düşüncemiz var. Kadınlara destek olmak, onlara iş açmak, kız öğrencilerin okumasını sağlamak için gerekli çalışmaları yapmak, belki öksüz çocuklara sahip çıkmak gibi projelerimiz var.

SUIL Markası ile alakalı hedefiniz nedir? Yurt dışına açılmayı düşünüyor musunuz?

Ben yaptığım tüm işlerde projeksiyon yapmayı severim. İyi bilenen, çok tercih edilen, moda kesimi tarafından tercih edilen bir marka olmak öncelikli hedefimiz. Dünya çapında herkesin tanıdığı, bildiği, seçkin, herkesin kalitesine güvendiği bir markaya imza atmak istiyoruz.

Bir baba, bir eş kadınlara vermek istediğiniz çok önemli mesaj ne olabilir?

Anatomik olarak insanlar eşit olması mümkün değil. Ancak insanlar eşit haklara sahip olabilirler. Çalışma ortamında ve sosyal ortamda kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olmalı. Onlara kabiliyetlerini, zekalarını, bilgi ve donanımlarını kullanabilecekleri iş ortamları sağlanmalı. Bunu yapan önemli kurumlar var. Bunların sayısı çoğalmalı. Kadınlara kelepçe değil kanat takmak lazım. Uçmasını da öğrensinler. Kadınların vefasına güvenin. Onlar uçsalar da konacakları yer her zaman bellidir. Ama siz zorla tutup kelepçeyi takarsanız, sadece kadının değil toplumun da gelişmesine engel olursunuz.

Kadının olduğu yerde nezaket, zarafet vardır.

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI