16-03-2023 20:29:46 Son Güncelleme: 16-03-2023 20:37:46

Bolu'daki deprem İstanbul depremini tetikler mi? Uzmanından çarpıcı açıklamalar geldi...

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan Bolu'daki 4.8'lik deprem sonrası dikkat çeken açıklamalar geldi. "Bu deprem İstanbul'da beklediğimiz bir depremin kesinlikle ve kesinlikle öncüsü filan değil. Onun altını çizerek söyleyelim. Sosyal medyadaki bu haberler ancak yanlış haberler. Haber kirliliği. Gerçek haberleri yansıtmıyor. Bu büyüklükteki deprem zaten oluyor."
Bolu'daki deprem İstanbul depremini tetikler mi? Uzmanından çarpıcı açıklamalar geldi...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bolu'da saat 13.55'te 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

"İZMENMESİ GEREKEN BİR DEPREM"

CNN Türk Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy 4.8'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle:

Harita üzerindeki yerine baktım. Bu Düzce depreminin meydana geldiği fay kırığının doğusunda değil, biraz kuzeyinde. Daha küçük bir fay üzerinde görülüyor bu depremler ve bir kaç tane de artçısı var. Bolu merkezden biraz daha uzak.

Düzce depreminin devamındaki fay üzerinde değil daha kuzeyindeki daha kısa mesafeli, kısa bir fay üzerinde gelişen depremler gibi görünüyor. Kızılahıl denilen bir yerleşim yeri.

Tam kuzey anadolu fayının üzerinde değil de onun başka kolları ve uzakta küçük kolları üzerinde artçıların olduğunu görüyorum. O Ana şokta onun üzerinde. Bu bir anlamda bence daha iyi olabilir.

4.8 YENİ BİR DEPREM Mİ? ARTÇI MI?

Bu başlı başına bir deprem rahatlıkla. Çünkü onun da artçıları var bir kaç tane. Harita üzerinden gördüğüm kadarıyla tam kuzey anadolu fayının üzerine oturmuyor. Kuzeydeki daha küçük bir parça fay parçası üzerinde görülüyor. Bence bu haber kötü bir haber değil, daha iyi bir haber gibi.

MEYDANA GELEN DEPREM YENİ FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ?

Burada yok. 1957 depremi var daha doğuda. Daha güneyde ise 1967 depremi var. Adapazarı diye depremi geçer. Buralarda önemli bir deprem yok. Buradaki fayda da daha büyük bir deprem beklemek doğru olmayabilir.

Bir deprem yerin içinde meydana geliyor. Kilometrelerce mesafede. Bu tür bir sarsıntını yapı stoğunu sallaması bile zaten uğultu verir. Bu çok normaldir. Daha büyüklerinde daha büyük uğultular meydana gelir. Bu sesler çok normal. Duyulabilecek bir ses diye düşünüyorum. Yerden çok büyük bir uğultunun geldiğini düşünmüyorum.

OLASI İSTANBUL DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?

Kesinlikle değil. Bu deprem İstanbul'da beklediğimiz bir depremin kesinlikle ve kesinlikle öncüsü filan değil. Onun altını çizerek söyleyelim. Sosyal medyadaki bu haberler ancak yanlış haberler. Haber kirliliği. Gerçek haberleri yansıtmıyor. Bu büyüklükteki deprem zaten oluyor.

Asıl önemli olan Hatay, Maraş, Malatya civarındaki depremler... Onlar da 9 ayda meydana gelmesi deprem sayısı 40-45günde meydana geldi. Bu muazzam bir aktivite. Bu aktivite en az 1 yıl devam edecek.

Haberin Devamı

Çok merak ediyorum 1 yıl sonunda Türkiye'de normal şartlarda 24 bin 25 bin deprem meydana geliyordu. Bu aktiviteyle beraber deprem sayısı kaç olacak çok merak ediyorum. Herhalde 50 binin üzerine çıkabilir ki bu da 2-2,5 yılda bir meydana gelebilecek deprem sayısı. Çok önemli bir artçı sürecinden geçiyoruz.

Ayrıca bu depremin İstanbul depremini tetikleyeceği de çok spekülatif bir yaklaşım olur. Bilimsel değildir. Üstelik iyi bir haber olarak da Bolu merkezde kuzey anadolu fayın üzerine düşen fay değil. Yine kuzey anadolu fay sistemi içerisinde ama daha küçük bir fay kırığı üzerinde meydana gelen depremler ve onu izleyen artçı depremler var. Bu bakımdan ilk endişemin biraz daha azalttım.

İlginizi ÇekebilirEGM: Depreme ilişkin provokatif paylaşım yapan 45 kişi tutuklandıSon dakika... Türkiye- İran sınırında 5.3 büyüklüğünde deprem!Prof. Dr. Naci Görür altını çizerek belirtti! 'Adana havzası deprem levhasına yakın'

 "ARTÇILARI TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR"

CNN Türk yayınında konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler de, "Kuzey Anadolu Fayı'nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarında olan depremlerden bir tanesi... Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sitemleri var. Onlardan bir tanesi çalışıyor. Bu da normal karşılanacak büyüklükte bir deprem. Bölgenin tektonik olduğunun da bir göstergesi. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklükte bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor." dedi.

Kahramanmaraş'taki depremlerin, bu sarsıntıyı etkileyemeyeceğini belirten Bekler, "Bu büyüklükteki depremleri yaşamamız gayet normal. Maraş depremleri oldukça büyük enerjili depremlerdi. Birbiriyle ilintili kurabileceğimiz bir deprem değil bu. Tetikleme ifadesini burada kullanmak çok doğru değil." ifadelerini kullandı.

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI