26-12-2022 22:05:50

ALİ EŞİTMEZ’DEN ORHAN GENCEBAY MÜJDESİ: 5 YENİ ŞARKI GELİYOR

ALİ EŞİTMEZ’DEN ORHAN GENCEBAY MÜJDESİ: 5 YENİ ŞARKI GELİYOR

Ali Eşitmez… Türkiye’de çok önemli işlere imza atan başarılı bir fotoğraf sanatçısı o. Müzik sektöründe çekilen kliplerin büyük bir kısmında onun imzası var. Madonna’nın albüm kapak fotoğraflarını çekti. Yurt dışından pek çok teklif almasına rağmen bu teklifleri reddettiğini belirtiyor ve ”Ben vatanımın evlatlarına hizmet etmek istiyorum.” diyor. Usta sanatçı Orhan Gencebay’la yeni proje hazırlıkları içerisinde olduklarını belirterek, sanatçının beş yeni şarkısının yolda olduğunun müjdesini veriyor. İşte Manşetteyiz’e özel o röportajın ayrıntıları.

Röportaj: Şükriye Özgül

Türkiye’nin en ünlü yönetmenlerinden birisiniz. Yönetmen olmak çocukluk hayaliniz miydi?

Fotoğraf sanatçısı olmak hayalimdi. Hayalim gerçekleşti, fotoğraf sanatçısı ardından da yönetmen oldum. Bu hayal çocukluğumdan beri vardı ve şunu anladım ki, insan bir şeye kafayı koyduğu zaman, bu çabasından vazgeçmezse er ya da geç başarır.

Mesleğinizde sizi en çok etkileyen şey ne?

Dünyaca ünlü bir sanatçının fotoğraflarını çekebilmek hedefimdi. 2016 yılında bunu gerçekleştirdim. Madonna’nın albüm kapağı için fotoğraflarını çektim. Bu benim en büyük imzam oldu. Fakat ben yine de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Türkiye’mizin devleri ile çalışmayı tercih ediyorum.

ÇOÇUKLUĞUMDA İDOLÜM EROL ATAR’DI.

Bu kadar ünlü olacağınız aklınıza geliyor muydu?

Dedim ya, çocukluk hayalimdi, çocukluğumdan beri rüyalarıma giriyordu ve ben bunu yaşayacağımı biliyordum zaten. Çocukluğumda idolüm Erol Atar’dı. Kendisi ile tanışma fırsatım oldu, fikirlerini aldım. Bir gün kendisine sanatçı ve mankenlerin fotoğraflarını çekmek istediğimi söylediğimde, ”Sen çekemezsin, sen yapamazsın, herkesin yapacağı iş değil” dedi.

Bu beni daha da hırslandırdı ve “yaptım”. Yaptıktan sonra Erol Atar bayrağını teslim etti ve dedi ki, “Ben seni kırbaçladım ki yapabilesin. İlk gördüğümde bunu yapabileceğini biliyordum zaten.” Dedi ve alnımdan öperek bayrağını teslim etti. Ardından da Kuşadası’na yerleşti.

Sonrasında Türkiye’nin en iyi popstarlarını, sanatçılarını Erol Atar bana yönlendirdi. Bana ekmek kazandırdığı da gerçektir.

Türkiye’de ne kadar sanatçı varsa neredeyse hepsinin fotoğraflarını ve albüm kapaklarını ben çektim.

“YILDIZ TİLBE ÇOK KAPRİSLİ 1 SAATTE SIKILIRSIN” DEDİLER…

Çalıştığınız en kaprisli ünlüler kimler?

Mine Koşan, Yıldız Tilbe başta olmak üzere birçok kaprisli sanatçı var.

“Yıldız Tilbe çok kaprisli 1 saatte sıkılırsın” dediler ama ben tam 12 saat çekim yaptım. Elektrik aldığı kişi ile çok rahat çalışıyor. Yıldız Tilbe ile tam 6 ayrı klipte çalıştık. Gayet keyif aldık ve güzel bir dostluğumuz oldu.

En rahat çalıştığınız sanatçı kim?

Cengiz Kurtoğlu.

1- Orhan Gencebay

2- Cengiz Kurtoğlu

3- Ajda Pekkan

4- Tarkan

5- Mahsun Kırmızıgül

Yeni jenerasyonda kimler var?

Edis çok başarılı.

ŞİMDİKİ DÖNEMDE BESTEKARLARDA SANAT RUHU YOK, SANAT GÜCÜ YOK.

Müzik piyasası 90’lı yıllarda zirvesini yaşadı o şarkılar hala dillerde. Mesela İzel Çelik Ercan eski şarkıları ile tekrar gündeme geldi, biletler yok sattı. O dönemin şarkıları hala uyarlanıyor ve eskisi gibi dinlenmeye devam ediyor. O dönem başkaydı özetle. Artık neden böyle güzel eserler üretilmiyor?

Şimdiki dönemde beste yapan bestekarlar, sanat ruhu yok, sanat gücü yok. Ahmet Selçuk İlhan’ın 30 yıl önce yazdığı sözler hala gündemde, unutulmayan şarkılar, eserler arasına giriyor. Yeni bestekarların şarkıları 3 ayda siliniyor. 90’lı yıllardaki duayenlere saygım sonsuz o yüzden.

SANAT YOK OLDU, TİCARET BAŞLADI, KALİTE YOK OLDU.

90’lı yıllarda çok iyi klipler çekilmeye başlandı aynı zamanda. O dönemden bu döneme teknoloji çok gelişti ama kliplere pek yansımadı bu.

Cihazlar çok gelişmiş olabilir bun dönemde ama 90’lı yıllar sanat gücü vardı. Bu yüzden olağanüstü işler çıkıyordu. Son dönemde yapılan işlerde tamamen ticari beklenti var, dolayısı ile başarısız oluyorlar. Zamanında sanat gücü vardı, sanat için çalışılıyordu. Sanat yok oldu, ticaret başladı, kalite yok oldu.

Son dönemde kadın şarkıcıların sahne kostümleri ile gündeme gelmesine nasıl bir yorum getiriyorsunuz?

Seslerinin dışında dikkat çekebilmek için sansasyon yapmaya çalıştıklarını düşünüyorum.

Bir sanatçının albüm kapağı, fotoğraf çekimleri için yada klip çekimleri için neler yaparsınız?

Önce klip çekilecek şarkıyı, sözlerini dinliyoruz. Konusuna, içeriğine göre duygusunu oluşturuyoruz. Hanımefendi ya da beyefendinin tarzını, makyajını, kıyafetini, takılarını belirliyoruz. O formatta klip ya da fotoğraf çekimin gerçekleştiriyoruz.

Teklifleri kabul etme kriterleriniz neler?

Sanatçının özel hayatına bakarım. Özel hayatı sanatının önüne geçtiyse onlarla asla çalışmıyorum. Sanat ruhu başarılı ise gerçekten Türk halkımıza faydalı olabilecek şarkı veya yorumsa onları kabul ediyorum

SANAT CAMİASININ DUAYENİ ORHAN GENCEBAY’DAN BEŞ TANE SIFIR ŞARKI İLE GELİYOR.

Projeleriniz neler?

Üstadımız, sanat camiasının duayeni, kıymetli dostum Orhan Gencebay’ın yeni çekimleri için hazırlanıyoruz. Orhan Gencebay’ımızla sık sık stüdyoda bir araya geliyoruz. Sevenlerine müjdem olsun. Beş tane sıfır şarkı ile geliyor. Beş şarkının iki klibini ben çekeceğim önümüzdeki ay. Değerli üstadın fotoğraflarını ve klibini çekmek benim için gurur ve övünç kaynağı o yüzden şimdiden çok heyecanlıyım.

Harika bir haber. Bu haberi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyoruz.

Madonna ile yaptığınız çekimlere dönmek gerekirse. Bu çekimlerde neler yaşadınız? Bizimle paylaşır mısınız?

Tabi ki…

Bana menajeri tarafından sosyal medyadan ulaşıldı. Ondan sonra ben asistanımla birlikte Paris’e gittik. Madonna’nın 2016’da çıkan albümünün fotoğraflarını çektik ve yaklaşık 10 gün bizi ağırladı.

MADONNA KENDİ ELİYLE ZEYTİN YEDİRDİ.

Kaç para aldınız o işten?

Biz hiç bedelden, bütçeden bahsetmedik. Türkiye’deki megastarlardan daha farklı bir yanı var. Gittiğimiz ilk gün bizi önce misafir etti, ertesi gün kahvaltıda bir aradaydık. Kahvaltıda masadaki zeytini bile bana çatalla kendi yedirdi. Türkiye’deki sanatçıların yapmadığı bir şey bu...

Mesela Ajda Pekkan aynı hareketi hayatta yapmaz. Egoları ve kaprisleri çok yüksek bizim kadın sanatçılarımızın.

Her neyse, Madonna’ya dönmek gerekirse… Çekmiş olduğumuz çalışmaları asistanına mail attım, photoshoplayıp aynı gün teslim ettik. En son asistanı tarafından elime dolar yüklü bir zarf uzatıldı. 40 bin dolar konulmuştu zarfın içine.  Gerçekten emeğe saygı duyan bir insandı. Keşke Türkiye’deki sanatçılarımız da emeğe saygılı olsalardı, daha keyifli daha mutlu çalışırdık ama ben mesleğimi çok sevdiğim için sevgi ve aşk ile çalışıyorum. Maddiyatı hiçbir zaman ön planda düşünmedim ama kaliteden de ödün vermedim. Ama kullanılmak da çok kötü bir şey! Ara ara bazı sanatçılarıma sitem duyuyorum, üzülüyorum. Adam kullanmayı çok iyi biliyorlar. Olsun, ben meslek aşkı için yapıyorum yapmış olduğum her şeyi. Rabbim için yaptığımdan dolayı sıkıntı yok, yeter ki hepsi mutlu olsun, güzel ayrılsınlar ve iyi yerlere gelsinler ki bir sonraki albümlerinde yine bana gelsinler.

Yurt dışından başka teklif geldi mi?

Ben çok milliyetçi bir ruha sahibim. Yurt dışından Madonna haricinde gelen teklifleri kabul etmedim. Mesela Arap ülkelerinden çok teklif geldi. Ben milliyetçi ruhlu bir adamım. Memleketimize Suriyeliler gelmiş, Araplar gelmiş… Mültecilerin olmasını istemiyorum, ben de onların ülkelerini gidip iş yapmak istemiyorum. Ben vatanımın evlatlarına hizmet etmek istiyorum.

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI