08-02-2023 11:34:08 Son Güncelleme: 08-02-2023 11:42:08

AFAD öncelikli ihtiyaç listesini paylaştı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem bölgesine yapılacak aynî bağışlar için illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesindeki vakıflara ve tüm AFAD il müdürlüklerine başvurulabileceğini belirterek, öncelikli ihtiyaç listesini paylaştı.
AFAD öncelikli ihtiyaç listesini paylaştı

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Tüm aynî bağışlarınız için illerde valiliklerimiz, ilçelerde kaymakamlıklarımız bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ve tüm AFAD il müdürlüklerimize başvurabilirsiniz" bilgisi verildi.

 

Öte yandan deprem bölgelerine yapılacak aynî bağışlarda öncelikli kabul edilecek ihtiyaç listesi paylaşıldı:

"Elektrikli ısıtıcı, büyük-küçük tüp, odun sobası, odun, kömür sobası, cep ısıtıcısı, powerbank, jeneratör, çocuk (1-5 yaş) ve erişkin mont, kadın-erkek iç giyim ve çorap, kadın-erkek ayakkabı, kadın-erkek polar, içlik, yağmurluk-panço, uyku tulumu, yastık, yatak ve nevresim takımı, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal ve kaşık, tava, ketıl, kavurma, barbunya, peynir, konserve, çay, kahve, kaşar-peynir, zeytin, su, ekmek ve hazır gıda."

 

DEPREM BÖLGESİNDE SEVİNÇ VE HÜZÜN BİR ARADA

Depremle birlikte soğuk havanın da vurduğu Malatya’da kurtarma ekiplerinin ve yardımların kente ulaşımı ve dağıtımında güçlük çekiliyor. Zorlu hava şartlarında sabaha kadar çalışmalarını sürdüren ekipler depremden saatler sonra birçok vatandaşı sağ olarak enkazdan çıkardı. 8 yaşındaki Sadiye Öztürk, telefonla konuştuğu ekiplere kendisinin ve babasının yerini tarif ederek enkazdan 25 saat sonra kurtarıldı.

 

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Malatya’da arama kurtarma çalışmaları zorlu hava koşullarıyla birlikte ikinci gününde aralıksız sürdürdülüyor. Gece hava sıcaklığının eksi 3-4’lere kadar düştüğü Malaya’da enkazlardan çıkarılan mucize hayatlar depremzedeler için bir nebze de olsa sevinç yaratıyor. Ciritpınar Mahallesi’ndeki Zorlu Apartmanı enkazında kalan 12 yaşındaki Aysima, 42 saatin ardından kurtarıldı. Yeşilyurt ilçesindeki yıkılan 5 katlı bir apartmanın enkazından da Necmettin Korkmaz (71) ile eşi Aysel Korkmaz (63), 42 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Yaşlı çiftin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 7 katlı Özpolatlar Apartmanı’nın enkazı altında kalan Sebahat Sarıbaş ile Muhammet Oğuz Sarıbaş 42 saat, Öykü Doğan 43 saat, Fatma Sarıbaş ise 45 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Amasya’dan uçakla Malatya’ya gelen 57 madencinin sürdürdüğü arama kurtarma çalışmalarında bir vatandaşı enkazdan saatler sonra yaralı olarak kurtardı. Yine çöken bir binada mahsur kalan 3 yaşındaki Meryem ile babası ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarıldı.

 

13.5 MİLYON İNSAN ETKİLENDİ

Depremin etkilendiği 10 ilin toplam nüfusu 13 milyon 421 bin. TÜİK verilerine göre, depremden etkilenen illerin son nüfus sayıları şöyle: Gaziantep 2 milyon 154 bin 51. Hatay 1 milyon 686 bin 43. Adana 2 milyon 274 bin 106. Osmaniye 559 bin 405. Diyarbakır 1 milyon 804 bin 880 bin. Kahramanmaraş 1 milyon 177 bin 436. Malatya 812 bin 580. Adıyaman 635 bin 169, Kilis 147 bin 919. Şanlıurfa 2 milyon 170 bin 110.

 

  •   Etiket

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI