27-10-2020 19:05:41 Son Güncelleme: 27-10-2020 19:39:41

Prof. Dr. Şaban Çelebi, "Burun ameliyatında tek amaç iyi görünüm olmamalı"

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Şaban Çelebi, burun estetiği ameliyatlarındaki başarının pek çok kritere bağlı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Şaban Çelebi,

Prof. Dr. Şaban Çelebi, ‘’Rinoplasti ameliyatında amaç; burundaki şekil bozukluklarını, nefes problemlerini düzeltmek ve yüzde doğal görünümü sağlamaktır. Cildin kalınlığı, kıkırdakların inceliği ve formu, yara iyileşme özellikleri, daha önce geçirilmiş burun ameliyatları, sonuçlar üzerinde etkilidir. Nefes almaya engel olan deviasyon, burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi) gibi problemler mevcutsa, aynı ameliyatta bu problemlerin de çözülmesi de gerekmektedir” diye konuştu. 

Burun ucunda düşüklük, kalkıklık, küçüklük, irilik, genişlik, mandalla sıkılmış görünümü, burun sırtında kemer, aşırı oyuk görünüm, burnun her iki yarısı arasında asimetri, doğuştan ya da travmaya bağlı eğriliklerin bulunması, operasyon nedenleri arasında sayılabilir.

Burun estetiğinde kullanılan teknikler 

Açık teknikte; burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere doğrudan müdahale edildiğini anlatan Prof. Çelebi, operasyonun hassasiyetle yapılabildiğini, ayrıca burun deliklerinin arasında belli belirsiz bir iz olabileceğini ifade etti.

Kapalı teknikte ise burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere, burun içinden yapılan kesiler aracılığıyla ulaşılıyor. Herhangi bir kesi izi oluyor ancak dar alanda çalışılıyor. 

“Estetik burun ameliyatında hem klasik cerrahi aletleri, hem de piezo (ultrasonik) yöntemi kullanılabilir” Çelebi, “Travmatik burunlarda önceki kırık yerlerinden kemiğin tekrar kırılmaması için keski yerine piezo kullanılması daha uygundur’’ şeklinde konuştu.  

İyileşme süreci

Prof. Dr. Şaban Çelebi, “Ameliyat süresi uygulanacak cerrahi tekniğe bağlı olarak değişir. Operasyon genelde 2.5-3 saat sürer. İyileşme süreci ise ortalama üç aydır. Nihai sonuç için bir yıl ideal zamandır. Uygulama sonrası ilk bir hafta çok önemlidir. Hastalar 3 ay boyunca sigara kullanmamalı ve altı hafta süre ile gözlük kullanımından kaçınmalıdır. Buharlı ortamlardan, yoğun, ağır spor ve fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır” dedi. 

Yarın: Burun travması nefes almayı zorlaştırabilir!

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI