24-03-2021 14:24:37 Son Güncelleme: 24-03-2021 18:30:37

Gerçekle Hayal Muhteşem Bir Sonda Buluşuyor: Ruhani

İnsanoğlu dünyanın dört bir yanına yayılıyor ve kalabalıklaşıyordu. Ruhani, adı gibi tuhaf bu yolculuğa bambaşka hikâyelerden geçerek çıktı…
Gerçekle Hayal Muhteşem Bir Sonda Buluşuyor:  Ruhani

Haber: Dinçer Karacalar

Adı Ruhani. Tuhaf bir isim, evet ama seçme şansı yoktu.
RUHANİ’DEN BİR ALINTI:
 
Etrafındaki insanlar kendi evlerinde ya da kerpiçten yaptıkları mekânlarda toplaşıyor, bu duvarlar arasında çeşitli heykeller barındırıp onların önünde eğiliyor, onlarla konuşuyor, heykellerin önündeki sunaklara yemek ve içki bırakıyorlardı.
 
Bizim çoban tam da buna sinirleniyordu işte; insanların heykellerle konuşmasına, onlara hediyeler vermelerine, onları sevip öpmelerine, adaklar adamalarına… Kızgınlığını her fırsatta belli etmekten de geri durmuyordu. Zaman zaman heykellerle içli dışlı olan adamlara bağırıyor ve işaret parmağını üzerlerine doğrultup öfkeyle ileri geri sallayarak bağırıyordu.
 
Bir gün bu izlediğim kavmin insanları, o büyük kerpiç binanın içinde topladıkları heykellere her zamanki gibi hediyelerle gittiklerinde şaşkınlıktan neredeyse küçük dillerini yutacaklardı. Niye biliyor musun? Çünkü o yapının içindeki bütün heykeller, sunaklar ve bırakılan hediyeler bir balta ile darma duman edilmiş, balta da kırılmamış tek ve en büyük heykelin boynuna asılmıştı. Kerpiç binadaki sinirli güruh bunu görür görmez hemen bir araya gelerek bizim çobanın kapısına dayandı tabii. Ne de olsa heykellerden nefret eden bir tek çobandı.

SALİH SEÇKİN SEVİNÇ DİYOR Kİ:

Ruhani bir aşk romanı aslında. Platon’un ideaları ve Aristo’nun yeryüzü elementleri arasında sıkışmış bir aşk romanı. Arkaik olandan beslenen, doğrudan bilinçaltına seslenen bir roman... Bu yüzden kitabın bölüm başlıkları, yeryüzündeki en kadim medeniyetlerden biri olan Hintlilerin yaşamın dört çabası olarak nitelendirdikleri süreçleri işaret eder. 

Manevi dünyayı belirten din, ahlak, töre gibi anlamları tanımlayan “Darma”, iş, çalışma, kazanç anlamlarına gelen “Artha”, cinsel zevk, dostluk, sevgi anlamlarına gelen “Kama” ve bu maddi alemin zorluklarından kurtuluşu ve ölümden sonrasını işaret eden “Mokşa”. 

Roman, bu dünyaya düşmeden ve bu dünyanın cenderesinden geçmeden kurtuluşa eremeyeceğimizi ifade eder özetle. 

Ancak bu bağlamda aşka rastlayan herkes için umut vardır.

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI