15-08-2021 11:38:27 Son Güncelleme: 15-08-2021 14:38:27

'Taliban dört bir yandan başkent Kabil'e girmeye başladı.'

Afganistan İçişleri Bakanlığı ise son dakika açıklamasında "Taliban dört bir yandan başkent Kabil'e girmeye başladı" ifadelerini kullandı.
'Taliban dört bir yandan başkent Kabil'e girmeye başladı.'

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın her yönden başkent Kabil'e girmeye başladığını açıkladı. ABD ordusunun ise Kabil'deki büyükelçiliğini tahliye ettiği öğrenildi. Taliban, kentte güç kullanmayacaklarını, barışçıl bir şekilde ilerleyeceklerini ve Kabil halkının zarar görmeyeceğini duyurdu.

Associated Press (AP) haber ajansına göre, bir Afgan yetkili, Taliban müzakerecilerinin, iktidarın 'devri' için hazırlık amacıyla Cumhurbaşkanlığı sarayına gideceğini söyledi. Taliban lideri Molla Baradar'ın da Kabil'e gelmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Kabil'e giren Taliban, savaşçılarına şiddette başvurmamaları yönünde talimat verdi. Reuters haber ajansı, Doha'da konuşan Taliban liderinin, Kabil'den ayrılmak isteyenlere izin verilmesini söylediğini bildirdi. Taliban lideri kadınların da koruma altındaki bölgelere götürülmesini istedi.

Taliban, savaşçılarının başkente girdiği yönündeki haberlerin ardından yeni bir açıklama yaparak Kabil'in etrafının kuşatıldığını duyurdu. Bir Taliban yetkilisi, savaşçılarının kutlama amacıyla silahla ateş etmelerine izin verilmeyeceğini söyledi. Yetkili, Afgan ordusuna mensup askerlerin de evlerine dönmelerine müsaade edileceğini belirtti.

Taliban yetkilisi, havaalanı ve hastanelerin işleyişine devam edeceğini, acil ihtiyaçların karşılanmasına engel olunmayacağını kaydetti. Başkentteki yabancıların kenti terk etmelerine izin verileceği, kalmak isteyenlerin ise Taliban yöneticilerine kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.

Taliban sözcüsü ise kadın haklarına saygılı olacaklarını söyledi. Sözcüye göre, burka giymek koşuluyla kadınların eğitim ve çalışma hayatına izin verilecek, ayrıca kadınlar yalnız başlarına dışarı çıkabilecekler.

Taliban ayrıca, savaşçılarına başkent Kabil'e giriş noktalarında kalmaları yönünde talimat verdiklerini belirten bir açıklama yaptı. 4,5 milyona yakın nüfusa sahip başkentte sivillerin risk altında olması, gerekçe gösterildi. Örgütün sosyal medya hesapları, kapılarda giriş-çıkışları tutan militanların fotoğraflarını paylaşıyor.

Taliban'ın açıklamasında, Kabil'in güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi. Ancak Kabil'de silah sesleri işitildiği ve Taliban savaşçılarının sokaklarda bayraklarla dolaştığına dair haberler geliyor.

Reuters haber ajansı, iktidarın Taliban'a devredilmesiyle kurulacak geçiş hükümetine Afganistan'da ABD işgalinin başladığı yıllarda İçişleri Bakanlığı görev yapan Ali Ahmed Celali'nin başkanlık edeceğini duyurdu. Ajans, haberini Taliban militanları başkent Kabil'de toplanırken üç ayrı diplomatik kaynağa dayandırdı.

 

 

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI