11-05-2022 00:03:59

AHMET SAY KİMDİR, neden vefat etti? Fazıl Say'ın babası Ahmet Say hayatı...

Ünlü piyanist Fazıl Say, babası Ahmet Say'ın vefat haberini sosyal medyadan duyurdu. 86 yaşındaki Say, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı olarak birçok başarıya imza attı. Okullarda okutulan müzik kitaplarının bir kısmının da yazarıdır. Ahmet Say, 10 Mayıs günü hayatını kaybetti. Peki, Ahmnet Say kimdir, nereli?
AHMET SAY KİMDİR, neden vefat etti? Fazıl Say'ın babası Ahmet Say hayatı...

Ahmet Say, İstanbul'da doğdu ve eğitimine de konservatuar bölümünde başladı ancak yarıda bıraktı, basın yayın eğitimi aldı. Çocuk yaşlarda piyano derslerine başladı. Öğretmenlik yapan Say, dergide çalıştı, dernek başkanlığı yürüttü. İşte, Ahmet say hayatı ve biyografisi...

AHMET SAY KİMDİR?

Say, 1935 yılında İstanbul, Kadıköy’de dünyaya geldi. Küçük yaşta piyano eğitimine başladı, İstanbul Erkek Lisesi’ni tamamladı. 1946’da İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi ancak 1950’de konservatuvarı bıraktı. 1954 yılında basın-yayın eğitimi için Almanya’ya gidip altı yıl orada yaşadı. Yurda döndüğünde Bingöl’de üç yıl öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi.

1964’te Ankara’ya yerleşen Say, 1967’de dergi yazı işleri müdürlüğüne getirildi. 1976 yılında Kocakurt romanını yazdı. 1977’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları'nı çıkarttı. 1980’den itibaren ise tamamen müzik yazarlığı yapmaya başladı.

Edebiyatçılar Derneği kurucu üyelerinden olan Ahmet Say, iki yıl süre ile bu derneğin başkanlığını yürüttü. Edebiyat ustalarına verilen Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülleri Altın Madalyası'nı kurumsallaştırdı.

Ahmet Say, 10 Mayıs 2022 tarihinde vefat etti. Haberi ise oğlu Fazıl Say duıyurdu: ''Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiye'nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağ olsun. 86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı. Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilişkisidir, son anına kadar. Başımız sağ olsun.''

 

 

 

  •   Etiket
  •   Kaynak www.milliyet.com

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI